Kauhavan, Kortesjärven ja Lappajärven maaseutunuorten tervehdys jouluna 2014.

Vainovalkeat ja joulutulet ovat aivan eri asia, mutta ne syttyivät ensimmäisen kerran ajallisesti hyvin lähellä toisiaan. Vainovalkeat sytytettiin EU:n varjossa vuonna 1992. Joulutulien valtakunnallinen perinne sai alkunsa kaksi vuotta myöhemmin Etelä-Pohjanmaalta.
Vuonna 1992 niin itsenäinen Suomi, MTK kuin MTK-Etelä-Pohjanmaan liittokin juhlivat 75 vuoden ikäänsä. Euroopan unionin varjo ja huoli huomisesta synkensivät kuitenkin tuottajien mieliä niin paljon, että se verotti myös juhlatunnelmia. Viljelijäväestö teki ahdinkonsa näkyväksi polttamalla 15. maaliskuuta 1992 vainovalkeita teiden varsilla ympäri maata. Tulilla haluttiin viestiä maaseudun, maatalouden ja metsätalouden merkitystä sekä korostaa itsenäisyyden ja oma päätösvallan merkitystä. Vainovalkeita seuraavana päivänä Helsingissä järjestettiin mielenosoitus, johon osallistui noin sata maataloustuottajaa myös Etelä-Pohjanmaalta.

Tämä vainovalkea syttyi Ilmajoella vuonna 2003. Sytyttämässä Jussi Haapala, Jussi-Pekka Kiviharju, Riikka Ylilammi, Jari Paulasaari, Timo Kankaanpää ja Kari Yli-Ojanperä.

Ensimmäisten joulutulien sytyttäjiä olivat Etelä-Pohjanmaan nuoret tuottajat. Mukana olivat lähes kaikki 25 eteläpohjalaista nuorten tuottajain kerhoa. He halusivat välittää myönteisen tervehdyksen joulunviettoon matkaaville. Tempaus jatkui ja laajeni valtakunnalliseksi jo jouluna 1996. Se on siitä lähtien antanut joka vuosi joulumieltä jopa sadoille tuhansille suomalaisille. Esimerkiksi jouluna 2016 maaseutunuorten arvioitiin sytyttäneen toistasataa joulutulta ympäri maata. Päiväksi on vakiintunut 22. joulukuuta.
Joulutulen viereen pystytettiin alusta lähtien myös sanallinen tervehdys paikallisilta nuorilta tuottajilta. Ilkka kyseli ensimmäisellä kerralla tunnelmia Jalasjärven maaseutunuorten puheenjohtajalta Kirsti Kurikalta. ”Tempaus ei ollut mikään maatalouspoliittinen kannanotto. Halusimme vain osoittaa hyvää joulumieltä tiellä liikkujille ja viestittää tällä uudella tavalla olemassaolostamme”, kommentoi Kurikka.
Uutta perinnettä siivitti alkuun myös Ilkan yleisönosastokirjoittaja, joka kirjoitti itkeneensä nähdessään loistavat kynttilät kolmostien kauppareissullaan. ”Ajattelin Teitä lämmöllä, että teissä on tulevaisuus. Uskokaan itseenne, luottakaa ammattiinne. Toivon joulunviettoon ohiajavien autojonojen matkustajienkin mielissä liikkuvan lämpöisiä ajatuksia teitä kohtaan. Toivotan sydämestäni teille nuoret tuottajat, tässä EU-myllerryksessä, voimia ja terveyttä uutena vuonna ja tulevina vuosina”, kirjoitti nimimerkki Lämmöllä eräs äiti.