Joulukuussa 1986 MTK-Etelä-Pohjanmaa muutti ensimmäiseen omilla ehdoilla rakennettuun toimitaloon, Maa- ja metsätaloon, jonka nykyinen nimi on Elinkeinotalo. ”Yhteinen talo on yhteistyön voimannäyte. Vieläkin täytyy ihmetellen ihailla henkeä ja asennetta, jolla hommat hoidettiin”, kommentoi Simo Vaismaa.

Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liitto ja Etelä-Pohjanmaan Maatalouskeskus aloittivat yhteisen talon valmistelut jo vuonna 1982. Talon tontista Kirkkokadun ja nykyisen Huhtalankadun risteyksessä solmittiin kauppa vuonna 1985. Suunnittelijaksi löytyi jyväskyläläinen arkkitehti Olavi Noronen. Hänen piirsi orgaanisesti maasta kasvavan talon, jonka tiiliseinän värit kirkastuivat korkeammalle noustessa. Moniulotteisessa talossa laskettiin olevan peräti 48 nurkkaa. Niiden määrää ei vähennetty, vaikka maatalouskeskuksen entinen puheenjohtaja Viljo Mäki totesi, että heillä Laihialla pärjättiin neljällä nurkalla taloa kohti. Urakoitsijaksi valittiin Rakennustoimisto A. Puolimatka. Kokonaiskustannus oli 25 miljoonaa markkaa.

Perustavassa kokouksessa vuonna 1985 kiinteistöyhtiön puheenjohtajaksi valittiin Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liiton toiminnanjohtaja Simo Vaismaa. Yhtiöön tuli kaikkiaan 10 osakasta. Kun talo valmistui jouluksi 1987, sinne muutti noin 150 toimihenkilöä 13 organisaatiosta.

Vuonna 1997

Maa- ja metsätalo ristittiin vuonna 1997 Elinkeinotaloksi. Muutoksen aiheutti Etelä-Pohjanmaan TE-keskuksen muutto vuokralaiseksi. Jo tullessa tiedettiin, että valtion maakunnalliselle toimijalle piti rakennuttaa lisää tilaa. Alkuperäinen arkkitehti ja pääurakoitsija toteuttivat 7,8 miljoonaa markkaa maksavan laajennuksen vuonna 1998.

Vuonna 2001 Elinkeinotalon laajennusosaan rakennettiin neljäs kerros, kun TE-keskus tarvitsi jälleen lisää tilaa. Lisäosa maksoi 2,2 miljoonaa markkaa. Arkkitehti ja urakoitsija olivat jälleen entiset.

Kaikkien laajennusten jälkeen talon tonttikin on jo huomattu turhan pieneksi. Sen laajentamiseksi ei ole kuitenkaan löydetty järkeviä vaihtoehtoja.

MTK-Etelä-Pohjanmaan 100-vuotisjuhlavuonna 2017 elinkeinotalon toisesta kerroksesta on juuri tullut liiton historian pitkäaikaisin tukikohta, jo 31 vuotta käytössä ollut.

Lähteet: haastattelut sekä Simo Vaismaan ja Väinö Kuoppalan kirjoittama Etelä-Pohjanmaan Elinkeinotalo 20 vuotta.