Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liiton kahdeksas puheenjohtaja Sami Yli-Rahnasto syntyi Kauhajoen Harjankylässä vuonna 1966. Tilanpito alkoi kiinnostaa häntä armeija-aikana 1986. Agrologiksi Yli-Rahnasto valmistui 1990 ja ryhtyi kotitilan isännäksi 1994. Siitä lähtien hän on ollut päätoiminen viljelijä. Sikamäärä on tuplaantunut ja peltoala yli kolminkertaistunut.

Yhteiset asiat veivät Yli-Rahnaston jo 1980-luvun lopulla Nuorten tuottajain, keskustanuorten ja 4H:n toimintaan. Paikalliset luottamustoimet laventuivat kohta maakunnallisiin ja osin valtakunnallisiinkin tehtäviin. ”Pienestä pitäen olen seurannut kaikkia uutisia. Sieltä juontaa halu jättää oman käden jälki maatalouden ja maaseudun asioihin, joskus paremmalla ja joskus huonommalla menestyksellä”, miettii Yli-Rahnasto.

Menestyksiin lukeutuu Yli-Rahnaston valinta liiton ensimmäiseksi vuoden nuoreksi viljelijäksi vuonna 1996. Paikka tuottajaliiton johtokunnassa nuorten edustajana aukesi 1997−98. ”Olin alusta lähtien EU-kriittinen. Käynti Brysselissä vuonna 1998 avasi kuitenkin silmiä siihen, kuinka apparaatti toimii ja miten siihen voi vaikuttaa.”

Liiton puheenjohtajan paikka tarjoutui vuonna 2000. Siihen liittynyt MTK:n valtuuskunnan jäsenyys toi lentävän lähdön koko maatalouspolitiikan ytimeen, kun heti tammikuussa alkoi vääntö Agenda 2000:sta, joka laittoi tukijärjestelmät uuteen uskoon.

Yli-Rahnaston puheenjohtajakausi päättyi vuoden 2001 jälkeen ristiriitaisissa tunnelmissa, mutta työ johtokunnassa on jatkunut sen jälkeenkin, vähintään yhtä kriittisellä linjalla kuin aikaisemmin.

Kriittisyys keskustaa kohtaan sai Yli-Rahnaston vaihtamaan vuonna 2009 puoluekantansa perussuomalaiseksi. Äänestäjät eivät moittineet puolueen vaihdosta, sillä kannatus kasvoi seuraavissa kuntavaaleissa ja eduskuntavaaleissa.

Yli-Rahnasto on tämän jälkeen profiloitunut myös suoran toiminnan miehenä. Vuonna 2004 hän oli nostattamassa viljelijöitä tukikapinaan. Viisi vuotta myöhemmin Yli-Rahnasto ehdotti samasta syystä Kauhajoen tuottajayhdistykselle pidättäytymistä liiton jäsenmaksujen maksamisesta. Närkästys S-ryhmän halpuuttamiskampanjaa kohtaan sai hänet palauttamaan S-korttinsa vuonna 2015.

”Minussa on yhä tietynlainen ehdottomuus, koska taistelu oikeudenmukaisuuden puolesta jatkuu. Vaikka tapahtuu epämiellyttäviä asioita, ne on helpompi hyväksyä, kun on itse koittanut tehdä asialle jotain. Ja joskus voi jopa käydä niin, että jokin asia muuttuukin”, sanoo Yli-Rahnasto.

Yli-Rahnasto katsoo muuttaneensa ainakin sitä, että erilaisia mielipiteitä suvaitaan tuottajien piirissä aikaisempaa paremmin. Vaikkapa se, että hän itse on kuulunut jo toistakymmentä vuotta Snellmanin tuottajiin. ”Joskus 10−20 vuotta sitten ei olisi tullut kuulonkaan, että Snellmanin tuottaja voisi olla Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liiton johtokunnan jäsen ja lihavaliokunnan puheenjohtaja. Nykyään sekin hyväksytään.”