Vakuutusneuvos Martti Rahnasto (1925−92) eteni pitkälle, opinahjoinaan kansakoulu, sairastelevan isän kotitilan työt ja sotarintama.

Sotien jälkeen Rahnasto palasi Ilmajoelle maanviljelijäksi. Nuorukaista kannusti äidin elämänopetus: ”Mies menee vaikka läpi harmaan kiven. Ei semmoista vastusta tulekaan, jota ei voi voittaa, kun vain on uskallusta ja ottaa semmoisen asenteen.”

Niinpä Rahnasto valittiin jo 27-vuotiaana edustamaan ilmajokelaisia tuottajia Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liiton johtokuntaan. Hän istui siellä 20 vuoden ajan, 1952−72. MTK:n johtokuntaan Rahnasto valittiin 34-vuotiaana nuorena tuottajana. Vuodet 1962−69 hän johti Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liiton johtokuntaa.

Luottamustehtäviensä ansiosta Rahnasto oli keskeinen valmistelija, kun maatalousyrittäjille sorvattiin 1960-luvun lopulla omaa eläkejärjestelmää. Hänen toinen uransa alkoikin vuonna 1969 uuden Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen ensimmäisenä toimitusjohtajana.

Maatalousyrittäjien eläkelaitosta Rahnasto johti 18 vuotta, vuonna 1987 alkaneisiin eläkepäiviinsä saakka. Hän saavutti eläkelaitoksen johtajana hyviä tuloksia kehittämällä muun muassa Mela-turvaksi kutsuttua viljelijäväestön kokonaissosiaaliturvaa.

Rahnasto kuoli Espoossa 66-vuotiaana vuonna 1992. Häntä on kuvattu älykkääksi ja voimakastahtoiseksi organisoijaksi, joka korvasi lyhyeksi jääneen koulutaipaleensa ahkeralla lukemisella.

Äidin opetukset olivat menneet hyvin perille, sillä vuonna 1969 liiton talvikonsulenttina aloittanut Simo Vaismaa luonnehti lähtevää puheenjohtajaa seuraavasti. ”Kun tulin liittoon oli Martti Rahnasto hyvin vaikutusvaltainen olemukseltaan, tiedoiltaan ja taidoiltaan. Hän toimi myös keskusliiton elimissä väkevästi. Rahnasto oli määrätietoinen ja jämäkkä mies yhteisissä asioissa, asioihin paneutuva ja hyvin oivaltava, taisteli vaikka tuulimyllyjä vastaan.”

Pääasialliset lähteet: Eteläpohjalaisia elämäkertoja III ja Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liiton vuosikertomukset.