Kurikkalainen emäntä Kaija Ala-Risku oli 32-vuotias, kun hänet valittiin MTK-Etelä-Pohjanmaan johtokuntaan sen historian ensimmäisenä naisena. ”Kyllä minä olin siellä kummajainen. Siltä tuntui, kun ympärillä olivat maakunnan parhaat isännät. Mutta hyvin minua kohdeltiin”, Ala-Risku muistaa.

Vasta valmistunut kotitalousteknikko Kaija Mattila oli muuttanut 22-vuotiaana Hämeestä Kurikkaan maatalousnaisten neuvojaksi. Kuusi vuotta myöhemmin työpaikka vaihtui Antti Ala-Riskun tilan emännän hommaksi.

Kun Kaija Ala-Risku osoitti kykynsä Kurikan nuorten tuottajien toiminnassa, ehdotti Kurikan maataloustuottajayhdistys häntä MTK-Etelä-Pohjanmaan johtokuntaan. ”Ehkä muualta tullutta oli jotenkin turvallisempaa ehdottaa. Omalla maalla ei ole helppo olla profeetta”, miettii Ala-Risku

Ala-Risku istui liiton johtokunnassa vuodet 1974−85. Martta Ahonen tuli toisena naisena mukaan 1981 ja Salme Sippola kolmantena 1982.

”Toiminta oli siihen aikaan aika miehistä. Eivät emännät osallistuneet konehankintoihin ja maatalouspolitiikkaan, kyllä se oli miesten maailmaa. Minäkin olin aika ujo ja harkitsin pitkään ennen kuin avasin suuni kokouksissa. Mutta varmaankin toin mukanani jotain pehmeyttä.”

Välillä Kaija Ala-Risku toi mukanaan myös miehensä. ”Sanoin puheenjohtajalle, että en minä lähde muiden miesten kanssa retkelle ilman omaa miestäni. Niin Antti tuli mukaan ja Franssila nimitti hänet MTK-Etelä-Pohjanmaan johtokunnan vävyksi.”

Muitakin uusia nimikkeitä syntyi. Kaija Ala-Risku mietiskeli kerran puheessaan, että jos miehet ovat tuottajia, niin varmaankin me emännät olemme sitten tuottajattaria!

Vuonna 2015 Ala-Riskulle myönnettiin järjestöllisistä ansioistaan vielä yksi titteli: kotitalousneuvos.