Maataloustuottajain Laihian yhdistyksen vahva mies Juhani Mäki istui MTK:n valtuuskunnassa peräti 22 vuoden ajan. Hän on yksi pitkäaikaisimmista eteläpohjalaisista vaikuttajista keskusliiton ylimmässä elimessä.

Mäki tunsi nuorena vetoa rakennusinsinöörin ammattiin, mutta velvollisuudentunto sai hänet valitsemaan kotitilan isännyyden. Hän perusti yhdistelmäsikalan ja hoiti sitä perheensä kanssa 38 vuoden ajan. ”Minulta meni tosin keskimäärin 120 arkipäivää vuodessa luottamustehtävien hoitamiseen. Joskus laittelin viljan siemenetkin pääsiäisen pyhinä”, Mäki muistaa.

Mäki ei koskaan kuulunut Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liiton johtokuntaan, vaan nousi suoraan keskusliiton valtuuskuntaan vuonna 1980. ”Koko ajan oltiin kuitenkin yhteistoiminnassa ja evästettiin liittoa ajankohtaisista asioista.”

Valtuuskunnassa Mäelle tärkeitä asioita olivat esimerkiksi viljelijöiden lomat, eläkkeet ja sukupolvenvaihdokset, samoin maatalouden yrittäjyys. Hän koki 1980-luvulla perinteisen kansallisen maatalouspolitiikan viimeisen vuosikymmenen. Sen jälkeen oli nieltävä EU-jäsenyyden tuoma mullistus.

Mäki muistaa valtuuskunnan yksimielisenä toimijana, joka yleensä suostui MTK:n johtokunnan neuvottelemiin kompromisseihin. Merkittävä poikkeus oli kiista kansallisista aluetuista EU:n alkuvuosina. ”Erimielisyydet olivat niin kovia, että valtuuskunnan kokous keskeytettiin. MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä tuli puheilleni ja kysyi, voisiko sovintoa mitenkään saada aikaan. Mietin asiaa ja ehdotin eteläpohjalaisten kokouksessa, että mitä jos annettaisiin pikkuisen periksi. Kaikki olivat aluksi jyrkästi vastaan, mutta sitten Jari Laukkonen tuli tuekseni ja lopuksi muutkin.” Mäen esitys meni valtuuskunnassa läpi ja ratkaisi pattitilanteen.

Vuonna 2001 Juhani Mäki jätti paikkansa MTK:n valtuuskunnassa ja muissakin luottamustehtävissä. ”Kun olin 29-vuotiaana tullut Laihian tuottajayhdistyksen puheenjohtajaksi, minua suututti, että vanhat miehet eivät meinanneet millään lähteä pois. Pidin sen mielessä, kun annoin 60-vuotiaana vapaaehtoisesti tilaa nuoremmille.”

Juhani Mäen isä Viljo Mäki teki aikoinaan pitkän työsaran Etelä-Pohjanmaan Maanviljelysseuran luottamustehtävissä. Poika aktivoitui tuottajajärjestöjen, Itikka-Atrian ja Hankkijan puolella. Kumpikin sai ansioistaan talousneuvoksen tittelin.

Vuonna 2017 koti on Laihian Tarkkasentiellä, joka on nimetty tuottajaliiton pitkäaikaisimman puheenjohtajan mukaan. Juhani Mäki ottaa sieltä käsin yhä kantaa maatalouden kehittämiseen. ”Virosta voitaisiin ottaa mallia yritysverotuksesta ja Ruotsista sukupolvenvaihdoksesta ja perintöverotuksesta. Se helpottaisi tavattomasti maataloutta ja muutakin yrityselämää”, Mäki miettii.