Johanna Kankaanpää on sata vuotta täyttävän MTK-Etelä-Pohjanmaan kolmanneksi pitkäaikaisin puheenjohtaja. Kausi alkoi vuonna 2006 ja jatkuu järjestön toisen vuosisadan puolelle.

Kankaanpään (o.s. Honkaniemi) tukikohta on ollut syntymävuodesta 1963 lähtien Ähtärin Alastaipaleen kylä. Maakunnan reunalta on välillä pitkä taival keskuksiin, mutta samalla sieltä aukeaa riippumaton näkökulma yhteisten asioiden hoitamiseen. Siinä auttaa sekin, kun Johanna ja Markku Kankaanpään monitoimitila ei ole sitoutunut erityisesti mihinkään tiettyyn tuotannon alaan.

Kankaanpää sai aktivismin siemenen verenperintönä, mutta tie tuottajien aktivistiksi alkoi Taidossa talon pito -kilpailusta. Kankaanpää voitti maakunnallisen nuorten naisten sarjan 1982 ja valtakunnallisen kakkostilan 1983.

”Ähtärin tuottajayhdistys halusi lähettää minut tästä palkinnoksi MTK:n opistoon peruskurssille. Marraskuussa 1984 uppouduin siellä niin syvälle maatalouspolitiikkaan, että en ole sen jälkeen ennalleni tullut.”

Kankaanpää koki vanhan mallin kaksiviikkoisen internaattikurssin, josta hän sai sekä järjestörokotuksen että osuustoimintarokotuksen.
Vuonna 1989 Kankaanpää valittiin Ähtärin tuottajayhdistyksen johtokuntaan ja 1993 sen puheenjohtajaksi, ensimmäisenä naisena maakunnassa. Järjestöura eteni 1999 ensin vuodeksi MTK:n valtuuskuntaan ja vuodesta 2000 lähtien MTK-Etelä-Pohjanmaan johtokuntaan.

Kankaanpää huomasi olevansa keskellä etelän ja pohjoisen hankalaa kädenvääntöä, joka heijastui myös liiton sisälle. ”2000-luvun alkuvuodet eivät olleet mitään ruusuilla tanssimista, mutta samalla ne olivat hyvin opettavaisia. Opin silloin, että se on tuhon tie, jos rähisemme keskenämme.”

Kun Mauno Ylinen siirtyi liiton johtokunnan puheenjohtajan paikalta keskusliiton johtokunnan jäseneksi, sai Johanna Kankaanpää lopulta yksimielisen pyynnön ja kannatuksen astua liiton puheenjohtajaksi vuonna 2006.  ”Puheenjohtajaksi haettiin sopivaa henkilöä. En tiedä, olinko paras, mutta olin sopivin”, miettii Kankaanpää.

Sopivan henkilön tasapainottava näkökulma alkoi vaikuttaa, sillä Kankaanpää arvioi liiton sisäisen tilanteen rauhoittuneen vuoden 2008 tienoilla. Puheenjohtaja katsoo itse olevansa aika nopea ja äkkipikainenkin toimija, mutta samalla tasapuolinen. Hänen linjaansa on arvostettu, sillä Kankaanpään puheenjohtajuus on saanut kannatusta kausi toisensa jälkeen.

Johanna Kankaanpää tietää olevansa tien raivaaja liiton ensimmäisenä naispuheenjohtajana, mutta hän ei ole koskaan korostanut tätä puolta. Valinnan hetkellä hän oli liittojen ainoa naispuheenjohtaja ja on sitä jälleen vuonna 2016. ”Se on vähän yllättävää, mutta Etelä-Pohjanmaa on ollut läpi historian kaikkein tasa-arvoisin liitto.”

Uhkakuvien keskelläkin Kankaanpää totesi Etelä-Pohjanmaan tilanteen keskimääräistä paremmaksi. ”Koko elintarvikeketju on hanskassa. Maakunta ja sen ihmiset ymmärtävät alkutuotannon ja ruokaketjun merkityksen aluetaloudelle ja maakunnan menestymiselle. Ja ennen kaikkea maausko on Etelä-Pohjanmaalla huippuluokkaa.”