Jari Laukkonen ajoi ensimmäisen ohrakuormansa Kortesjärven Purmojärven kotitilalle alle kouluikäisenä. Vuonna 1958 syntynyt toimelias mies lähti jo 16-vuotiaana rakennustöihin ja metsähommiin ympäri maata.

Koti pysyi kuitenkin aina Purmojärvellä. Kun perhe oli vuonna 1990 kasvanut viisihenkiseksi, Laukkonen päätti laittaa maitotilan sellaiseen asentoon, että vieraalle ei tarvitse lähteä enää päiväksikään töihin. ”Siitä lähtien olen koko ajan kehittänyt tuotantoa. Ja kun olen ollut vahvasti mukana järjestöhommissa, pystyn arvioimaan aivan etulinjassa myös oman tilan kehittämisen keinoja”, Laukkonen sanoo.

Kortesjärven Nuorten tuottajain vireä kerho houkutteli järjestötyöhön 1980-luvun alussa. Kun Laukkosen huomattiin saavan suunsa auki, hän oli ennen pitkää kerhon puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan maaseutunuorten puheenjohtaja, Kortesjärven tuottajayhdistyksen johtokunnan jäsen ja myös sen puheenjohtaja. ”Niitin mainetta, kun aloin kulkea liiton kokouksissa ja otin aika kärkkäästi kantaa”, hän toteaa.

Vuonna 1995 Laukkonen näki MTK:n valtuuskunnassa miehen mentävän aukon, sai tukijoita ja äänestettiin paikalle, jossa hän istunut jo 22 vuoden ajan, historian toiseksi pitkäaikaisimpana eteläpohjalaisena valtuuskunnan jäsenenä.

Pesti on saanut jatkoa kausi toisensa jälkeen, koska Laukkosen on todettu ajavan oikeita asioita. ”Tukijärjestelmän epäkohtien kanssa on pitänyt olla todella tarkkana. Minua vaivaa varsinkin se, jos yksilö putoaa järjestelmän väliin”, hän sanoo.

MTK-Etelä-Pohjanmaan johtokuntaan Laukkonen ei ole kaivannut, koska on kokenut tehtäväkseen valtakunnallisen vaikuttamisen. Yhteistyö liiton kanssa on toiminut hyvin, varsinkin viimeisen kymmenen vuoden aikana. ”Eteläpohjalaisilla on aina ollut valtuuskunnassa merkinantorooli. Suurimpana liittona on oltu jonkinlainen isäntäliitto, jonka mielipiteitä yleensä kannatetaan.”

Laukkonen on vaikuttanut myös MTK:n ympäristövaliokunnan puheenjohtajana. Valiokunnan painoarvo on kasvanut koko ajan, kun niskaan kaatuvat kaikki maankäytön ja ympäristön uudistamisen pirulliset juonet.

Jari Laukkosen vahvasta asemasta kertoo se, että hän pitänyt paikkansa sekä MTK:ssa että Kauhavan kaupunginvaltuustossa, vaikka hyppäsi keskustan riveistä Kokoomukseen. Ratkaisevaa on etujen valvominen, eikä puolue. ”Se on selvä, että ilman etujärjestöä maatalouden asiat eivät tule hoidettua. Jos päätös annetaan valtion ja ministeriön käsiin, ote tiukentuu, kunnes viimeinenkin maajussi on kuollut.”