Kun olin saanut yhteiskunnalta hyvän koulutuksen, halusin maksaa sitä takaisin”, sanoo Antti Kiviniemi.

Vuonna 1941 syntynyt agronomi antoi koulutuksensa ja taitonsa Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liiton käyttöön peräti 26 vuoden ajaksi, vuonna 1967 järjestökonsulenttina, 1968−76 toiminnanjohtajana ja 1977−92 johtokunnan jäsenenä.

Kun menin 1950-luvulla Jalasjärveltä Kurikan lukioon, ei meidän kylältä ollut käytännöllisestä katsoen ainuttakaan maanviljelijän lasta edes keskikoulussa. Maaseudulla henki oli pitkään, että kouluissa tehdään vain herroja muiden elätettäväksi. Minullekin isoisä sanoi, että ota vain lapio käteen.”

Kiviniemi otti kuitenkin käteensä Helsingin yliopiston oppikirjat ja eteni myös opiskelijajärjestöjen johtopaikoille. MTK:n järjestöpäällikkö Pentti Rahola järjesteli tähän aikaan menestyneille opiskelijoille töitä maakunnista. Kiviniemi sai MTK-Etelä-Pohjanmaan toisen järjestökonsulentin pestin Raholan punttaamana. Vuotta myöhemmin hän oli jo liiton toiminnanjohtaja.

Kiviniemi viihtyi toiminnanjohtajan töissä ja tuli hyvin toimeen myös räväkän puheenjohtajansa Antti Franssilan kanssa. ”Franssila tykkäsi, kun argumentoin ja laitoin vastaan. Ei saanut olla joojoo-mies, mutta ei myöskään änkyrä”, kuvaa Kiviniemi.

Kiviniemi osallistui maalaisliiton ehdokkaana vuoden 1975 eduskuntavaaleihin. Tarjolla oli niin monta maaseudun järjestöpuolen ehdokasta, että he söivät toistensa mahdollisuudet, eikä poliittinen ura kiinnostanut Kiviniemeä muutenkaan.

Toiminnanjohtajakautensa aikana Kiviniemeä soviteltiin myös Atrian ja Hankkijan tehtäviin. Voiton veivät nyt kuitenkin maamiehen lapiotyöt.

Agronomivaimo Kaija Kiviniemi innostui alkavasta broilerintuotannosta ollessaan Etelä-Pohjanmaan Maatalouskeskuksen karjatalousagronomina. Isäntä esitti aluksi kriittisiä laskelmia, mutta liittyi sitten uuden toimialan pioneereihin. 30 000 broilerin kasvattamo valmistui Jalasjärven Ala-Valliin vuonna 1974. ”Minulle sanottiin, että nyt astuut nappohon. Kylällä puhuttiin, että konkurssi siitä tuloo,”

Ei tullut konkurssia, vaan toinen 30 000 pään kanala valmistui vuonna 1997.

Antti Kiviniemi jätti MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtajan työt 1976, mutta jo seuraavana vuonna hänet valittiin Jalasjärven edustajaksi liiton johtokuntaan ja MTK:n valtuuskuntaan.

Vuonna 1990 Kiviniemi haastoi Reino Penttilän johtokunnan puheenjohtajan vaalissa. ”Voi olla, että olisin jopa voittanut äänestyksen, mutta en halunnut ottaa paikkaa sillä tavalla. Enkä olisi siitä pitänytkään.”

Kiviniemi istui johtokunnassa vielä pari vuotta, kunnes jalasjärveläiset pudottivat hänet pois. Hänen mukaansa taustalla oli Mari-tyttären kansanedustajaehdokkuuteen liittyvä pelailu. Niinpä Antti Kiviniemi antoi tilaa tyttärelleen, josta tuli muun muassa maan toistaiseksi pitkäaikaisin naispuolinen pääministeri.